Invitația la interviu este ea însăși o modalitate pentru candidat de a obține informațiile relevante pentru acea etapă. De aceea, dacă angajatorul nu ți le transmite odată cu invitația, asigură-te că pui întrebările relevante pentru a obține informațiile care te vor ajuta sa mergi pregătit la întâlnire. Cu alte cuvinte, să știi la ce să te aștepți și să eviți surprizele care te-ar putea pune în dificultate!
- ziua si ora când are loc interviul: <ziua, ora>;
- adresa exacta a angajatorului/a firmei de recrutare și numărul de telefon la care poate fi contactată persoana care face programările, în caz că intervine ceva și trebuie să anunți din timp o astfel de schimbare: <adresa angajator, nume persoana de contact, număr telefon>;
- numele companiei și postul pentru care candidezi: <nume companie, denumire post>;
- afli dacă discuția va avea loc în limba română sau în una din limbile trecute de tine în CV, dacă interviul reprezintă o primă etapa din procesul de selecție, dacă vor participa doar reprezentanții departamentului de HR sau vor participa și membri ai funcțiunii pentru care candidezi: <durata, limba de desfășurare, participanți, poziționarea etapei în procesul de selecție>.
Daca te afli în trafic, la actualul loc de muncă sau într-o altă situație care nu-ți permite să notezi informațiile, roagă-l pe cel care a telefonat să ți le transmită la adresa ta de e-mail. Nu este nimic deplasat în asta, iar interlocutorul va înțelege cu siguranță situația.
Faptul că ai fost chemat la o discuție, nu înseamnă deloc că-ți poți savura deja reușita în demersul tău de angajare. Mai ai destule de făcut până la data interviului pentru a-ți crește șansele ca, în final, tu să fii cel ales.
Tine minte! Interviul nu este un extemporal care să te ia prin surprindere și nici un rechizitoriu în care ei întreabă și tu răspunzi. El reprezintă un dialog între două părți care încearcă să obțină una de la cealaltă informații relevante pentru scopul fiecăreia:
- angajatorul încearcă să stabilească măsura în care candidatul corespunde profilului pe care îl caută: dacă are experiența relevantă sau abilitățile necesare, dacă profilul său psiho-comportamental și profesional este compatibil cu profilul echipei și al șefilor direcți, dacă se poate adapta programului și ritmului de muncă din organizație;
- candidatul: care este conținutul postului, descrierea activităților departamentului, ale firmei; i-ar plăcea să lucreze cu ei?
Cunoașterea acestor aspecte nu te exonerează de necesitatea de a stăpâni bine datele pe care le-ai transmis în CV, de nevoia de a fi sincer în privința experienței pe care o deții, a nivelului de cunoaștere a unei limbi străine dacă se solicită acest lucru, a etapelor de studiu teoretic necesare pentru accederea în postul respectiv.
Totodată, va trebui să ai în vedere faptul că subiectivismul reprezintă o variabilă care nu trebuie neglijată. Evaluarea în vederea angajării se realizează tot de către oameni, care vor suprapune, mai mult sau mai puțin conștient, propriile lor tipare și percepții peste cerințele efective ale postului respectiv sau ale organizației în ansamblu.